tisdag 20 november 2012

Praktikplatsuppgifter

Ni som inte har gjort praktikplatsuppgifter som ni har fått kan göra dem. Ni skriver som vanligt i det blåa eller gröna skrivhäftet eller mailar din text till mig. Ni som redan har gjort alla uppgifter kan fortsätta med denna uppgift:

Både förskolan, fritidshem och grundskolan har många mål. Barnen eller ungdomarna ska lära sig många olika saker. Alla dessa mål finns i en text som kallas läroplan. Du kan läsa delar av läroplanen om du vill (se länkar längst ner) men det är  ganska svåra och långa texter. Ett bättre sätt kan vara att prata med personalen och fråga dem om de kan ge exempel på mål för t.ex. förskolan eller målen för ett ämne eller en lektion. Målen kan handla både om vad barnen ska kunna men också om t.ex. förmåga att samarbeta. Du kan också prata med barnen (de äldre) och fråga dem vad de har lärt sig idag, denna vecka eller denna termin. En del barn/ungdomar kan lätt beskriva detta men andra har svårt att tala om vad de har lärt sig.

I förskolan finns ofta exempel på mål uppsatta på väggarna. Skriv av några mål eller fotografera. Fråga personalen om de har tid att förklara om du inte förstår. Du måste inte förstå alla ord.

I grundskolan skriver lärare omdömen i alla ämnen. Det betyder att de skriver vad eleverna kan och vad de behöver lära sig i olika ämnen. Fråga om du kan få se ett omdöme. Förstår du vad lärarna skriver? Om du skriver av meningar eller fotograferar var noga med att inget namn får synas. Bara eleven och elevens föräldrar har rätt att läsa vad personalen skriver.

Lycka till!

Om du vill läsa texter från läroplan kan du klicka på länkarna nedan men det är ofta svåra och långa texter. När du klickat på länken  måste du sedan klicka på  pilen efter Rapporten i pdf format
läroplan för förskolan
läroplan för förskoleklass, fritidshem och grundskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar